maandag 23 juni 2008
# 22 Bibliotheek 2.0 en de toekomst van bibliotheken
Ik vond ergens een stukje op het internet over het fenomeen ‘Web 2.0’:
"De gebruiker maakt de inhoud en bepaalt wat op elk moment het interessantst is. Denk aan websites als YouTube, MySpace, Facebook en Wikipedia. Dit betekent nieuwe vrijheden en mogelijkheden voor onontdekt talent en ongehoorde stemmen. Maar waar ligt de grens tussen expert en amateur?" Wat zijn de voordelen en wat zijn de gevaren?
Wat de voordelen zijn, moge duidelijk zijn: geweldige communicatiemogelijkheden en het delen en uitbreiden van kennis. Maar het brengt ook gevaren met zich mee: mensen geven wel heel gemakkelijk veel privacy prijs, terwijl bepaalde informatie of kennis mogelijk gevaar kan opleveren als er verkeerde intenties achter zitten.
De kwaliteit van datgene wat door jan en alleman op het net verspreid wordt, zal continue moeten worden getoetst op juistheid en op risico's.
Bibliotheken zullen voor het uitlenen van boeken en geluids- en beelddragers altijd blijven bestaan, maar daarnaast kan de Bibliotheek 2.0 een belangrijke rol spelen als bewakers van de informatie op het internet. Ze kunnen bovendien trainingen geven in de toepassingen van het Web 2.0. De bibliotheek zal voor de gewone burger het centrum blijven van kennis en informatie, zoals dat voor scholieren en studenten de school of akademie is.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten